Akten uit 1951-1993 digitaal voor gemeente Landerd

11 september 2018

Voor de gemeente Landerd mogen wij ruim 12.000 akten afkomstig uit het jaar 1951 uitlopend tot en met het jaar 1993 digitaliseren. Het is begrijpelijk dat al diverse gemeentes voor digitaal beschikbare akten hebben gekozen. Akten zijn een stukje historie. Ieder huwelijk en echtscheiding, alsmede geboorte en overlijden uit deze gemeente zijn opgenomen in de akten.

De efficiency van het digitaliseren van akten

Een stukje historie dient goed en mooi bewaard te blijven. Enkele akten zijn al aangetast door inktvraat. Inktvraat heeft twee schadebeelden: verminderde leesbaarheid als gevolg van papierverkleuring onder en naast de inktlijnen en lokale brosheid van het papier. De brosheid van het papier is de veroorzaker van het ontstaan van scheurtjes of zelfs lacunes bij het hanteren van het papier. Door te beschikken over digitale exemplaren hoeven akten niet meer onnodig worden gehanteerd. Digitalisering heeft dus een preserverende doelstelling. De kwaliteit van de digitale beelden zal over de jaren niet worden aangetast, deze zal ten allen tijde constant blijven. Bovendien draagt de digitalisering van deze akten bij aan de dienstverlening van de gemeente Landerd. Door middel van data entry kunnen akten gemakkelijk en efficiënt worden geraadpleegd.

Het digitaliseringsproces

GMS levert kwaliteit, daarom zullen de akten volgens de ‘Metamorfoze Light norm’ worden gedigitaliseerd. Door middel van kleurenkaarten en speciale targets haalt GMS deze hoge kwaliteitseisen. Tevens wordt er gewerkt met een ‘boekenwip’. Deze wordt ingesteld naar de grootte, dikte en zwaarte van de akten, waardoor de ingebonden akten veilig en efficiënt kunnen worden opgenomen.

 

Lees ook