Baarl’s Nieuws en Ons Weekblad openbaar beschikbaar gesteld door Regionaal Archief Tilburg

21 mei 2024

Sinds 1906 wordt het weekblad Baarl’s Nieuws en Advertentieblad, later: Ons Weekblad, uitgegeven. Het blad van de omgeving Baarle-Nassau en later ook van Alphen en Chaam heeft in de afgelopen jaren veel waardevolle informatie bijeen gebracht. Regionaal Archief Tilburg besloot de ruim 5.000 weekbladen te digitaliseren bij GMS, zodat deze openbaar en doorzoekbaar beschikbaar zijn in de krantenviewer.

Voordat het archief gedigitaliseerd kon worden is de collectie digitaliseringsklaar gemaakt door Regionaal Archief Tilburg. Hierbij werd het materiaal beoordeeld op kwaliteit, volledigheid en juistheid van datum. Het Regionaal Archief voerde de voorbereiding zeer grondig uit. De digitalisering kon daardoor snel van start gaan. In totaal hebben we bijna 110.000 pagina’s gedigitaliseerd.

Met behulp van OCR (optical character recognition) zijn de kranten doorzoekbaar gemaakt. Dit heeft ertoe geleidt dat u nu gemakkelijk binnen alle digitale kranten kan zoeken op namen, adressen of andere informatie. U kunt de resultaten bekijken in de krantenviewer van Baarl’s Nieuws en Advertentieblad en de krantenviewer van Ons Weekblad.

Afgelopen maart zijn de gedigitaliseerde bestanden gepresenteerd in een volle zaal van Brasserie Den Engel in Baarle-Nassau. U kunt meer lezen over deze bijeenkomst in de blog van Regionaal Archief Tilburg.

Lees ook