Bouwdossiers Gemeente Zaandam ook digitaal!

14 december 2022

Gemeente Zaanstad en GMS werken al lange tijd samen om archief digitaal beschikbaar te maken. Zo ook de bouwdossiers van Gemeente Zaandam. Een gedeelte daarvan was al digitaal en onlangs digitaliseerden wij de overige ca. 147 meter. De doorlooptijd van het project? Ruim 2 maanden!

Dit najaar zijn we met gestart met het digitaliseren van ruim 17.000 dossiers. We zijn in de afgelopen weken hard aan de slag gegaan. Er werden ruim 150.000  scans gemaakt van diverse formaten documenten en ruim 30.000 scans van de tekeningen. De fysieke dossiers zijn deels al weer retour naar de Gemeente Zaanstad. De overige fysieke dossiers volgen binnenkort, die worden momenteel terug ingebonden. De digitale dossiers worden ook in deze periode uitgeleverd. Zo ontvangt Gemeente Zaanstad een intact fysiek en digitaal archief.

Doel van het project is om de bouwdossiers van het Gemeentearchief Zaanstad, die veelvuldig worden geraadpleegd, duurzaam digitaal beschikbaar te stellen voor burgers en organisaties. Deze beschikbaarstelling kan zowel online als op de studiezaal gerealiseerd worden. Daarmee bereikt het Gemeentearchief Zaanstad dat kwetsbare originelen ontzien worden. De dienstverlening wordt verbeterd doordat gebruikers niet meer naar de archieflocatie in het Stadhuis van Zaanstad hoeven te komen. Bovendien wordt door digitalisering het bereik van gebruikers groter.

We vermoeden dat de bouwdossiers begin 2023 online zullen komen. Houdt de website van Gemeentearchief Zaanstad dus goed in te gaten om de bouwdossiers als eerste digitaal te zien.

 

Lees ook