De cassettebandjes: kent u ze nog?

5 september 2018

De tijd dat men geen cd-speler had in de auto, maar gebruik maakte van cassettebandjes. Wie is er niet mee opgegroeid? Het is vanzelfsprekend om te denken dat cassettebandjes nog zelden worden gebruikt, maar niets is minder waar. De cassettebandjes zijn terug van weg geweest.

De terugkomst van cassettebandjes

In 1963 presenteerde de toenmalige directeur van Philips, Lou Ottens, het eerste cassettebandje. Deze diende als opvolger van geluidsdragers zoals de grote tape-spoelen. In 1983 werd het cassettebandje vervangen door de cd. Het opwinden met een potlood werd verleden tijd. Vervolgens werd het downloaden van muziek steeds meer openbaar, door websites als YouTube en  programma’s als Spotify. Het cassettebandje verdween. Althans, dat zou men denken, maar niets is minder waar. Het tij lijkt gekeerd te zijn in 2017.

We kunnen een aantal redenen bedenken waarom het cassettebandje weer populairder wordt:

  • Steeds meer mensen beseffen dat een fysiek medium zoals een cassettebandje bijdraagt aan de beleving en emotie van muziek. Het brengt een beleving met zich mee door de fysieke handelingen die gedaan dienen te worden om de cassettebandjes af te spelen. Het cassettebandje uit het doosje halen, in het cassettedeck plaatsen, het klepje dicht doen, op de knop drukken en wachten tot de muziek begint.
  • De meningen zijn verdeeld over de kwaliteit van het geluid van een cassettebandje. Ter vergelijking met de cd vinden mensen dat een cassettebandje veel ruis bevat. Anderen vinden dit juist een natuurlijk geluid en noemen het warme geluid van de cd te klinisch. Zo kunnen we ook wel stellen dat mensen horen wat ze willen horen en daar is niets mis mee.
  • In Zuid-Amerika, Rusland, Azië. Afrika, Italië en Spanje is de cassetterecorder nog steeds heel populair. Er worden ook weer hits van supersterren uitgegeven op cassettebandjes.

Cassettebandjes digitaliseren

Wie is er niet opgegroeid met cassettebandjes? Denk aan het afspelen van uitgebrachte muziek, maar ook het terug luisteren van speciale momenten die herinneringen en emoties met zich meebrengen. Zoals een bruiloft, begrafenis of jubileumfeest. Ook cassettebandjes digitaliseren wij voor onze klanten. Oude cassettebandjes blijven vaak nog bewaard, ondanks dat veel mensen ze niet meer afspelen vanwege gebrek aan apparatuur. Daarom biedt digitalisering de ideale oplossing om de geluidsfragmenten te allen tijde te kunnen afspelen via een bestand dat u kunt opslaan waar u maar wilt.

Lees ook