DAF Trucks digitaal 'op weg'

20 maart 2018

Tienduizenden kostbare tekeningen van DAF Trucks zijn gedigitaliseerd. In de toekomst zal GMS weer klaarstaan voor het digitaliseren van tekeningen voor DAF Trucks.

Daf Trucks N.V.

In 1928 werd door de broers Hub en Wim van Doorne de basis gelegd voor DAF Trucks. Een kleine machinefabriek en smederij heeft zich ontwikkeld tot de snelst groeiende truckproducent van Europa. Sinds 1996 is DAF Trucks N.V. onderdeel van het Amerikaanse PACCAR Inc. Ondertussen opereert het bedrijf in 17 landen wereldwijd.

Ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service is waar DAF Trucks zich voornamelijk op concentreert. Tevens worden componenten aan derden geleverd, met name assen, motoren en cabines, voor toepassing in onder andere bussen en speciale voertuigen.

Bij DAF Trucks staat de klant bovenaan en wordt een hoog kwaliteitsniveau gehanteerd. Voornamelijk een sterk kenmerk hiervan is dat de productie van een truck wordt gestart nadat een order van een klant is geplaatst. Daardoor kan DAF Trucks elke truck afstemmen op de specifieke transportbehoeften van de klant.

Tekeningen

De afgelopen maanden heeft GMS tienduizenden belangrijke grootformaat tekeningen naar tevredenheid gedigitaliseerd voor DAF Trucks. Met als doel om de tekeningen gemakkelijker en sneller te kunnen raadplegen. De tekeningen zijn erg kostbaar en vormen de basis van kwalitatieve trucks.

Het totale digitaliseringsproject bevat circa 50.000 tekeningen in diverse formaten van A4 tot A0 en groter. DAF Trucks beschikt zelf niet over de middelen om grootformaat tekeningen te digitaliseren. Daarom is ervoor gekozen om het digitaliseringswerk uit te besteden aan GMS. Naast het digitaliseren, zijn de tekeningen ook geïndexeerd. Zodoende kan DAF in het digitale archief veel gemakkelijker de betreffende tekening opvragen.

Apparatuur

De tekeningen zijn aan beschadiging onderhevig, waar we bij GMS zorgvuldig mee omgaan. Alvorens het materiaal te scannen, wordt het bekeken en beoordeeld door onze vakfotografen. Door het gebruik van een grootformaat flatbad scanner kunnen de tekeningen plat worden opgenomen, waardoor verdere beschadiging wordt voorkomen. GMS beschikt over geavanceerde apparatuur waarmee we tekeningen in de breedste zin van het woord kunnen digitaliseren. Onder meer formaten die het formaat van A0 ver overstijgen.

Transport

Het transport van de tekeningen van DAF Trucks is niet volgens standaard procedures verlopen. De tekeningen hangen in grote kasten. Om verplaatsing van het materiaal te voorkomen gedurende het transport, zijn de lege ruimtes opgevuld met luchtzakken. Vervolgens zijn er specifieke wielen onder de kasten geplaatst om deze zonder beschadigingen aan het originele materiaal te kunnen inladen en vervoeren.

Lees ook