Digitaliseren wetenschappelijke archieven opent deuren voor onderzoekers
Kent u Jacobus Henricus Van ’t Hoff? Hij is de winnaar van de eerste Nobelprijs voor Scheikunde (1901). Onlangs digitaliseerde GMS zijn archief, maar ook die van bekende collega-wetenschappers. Waarom het zo belangrijk is dat deze wetenschappelijke archieven gedigitaliseerd worden? Onderzoek! De mogelijkheden om op grotere schaal dataonderzoek te doen worden eindeloos veel groter wanneer de publicaties goed digitaal ontsloten zijn. In dit artikel vertellen we u hier meer over.
De bibliotheek van Rijksmuseum Boerhaave is gespecialiseerd in de geschiedenis van de wiskunde, natuurwetenschappen en geneeskunde in Nederland. Ze bezitten dan ook bijzondere oude drukken van baanbrekende wetenschappelijke publicaties, maar ook werken van en over vooraanstaande Nederlandse wetenschappers en geneeskundigen, of over instrumenten en hun makers. Om de raadpleegbaarheid van deze waardevolle stukken te vergroten, digitaliseerden ze onlangs zes wetenschappelijke archieven. Binnenkort zullen ze online gepubliceerd worden.
Met archief digitaliseren kan het archief beschikbaar gesteld worden aan een veel groter publiek. Dat is belangrijk. Zeker in deze tijd. We leven nu eenmaal in een digitale wereld. Steeds meer wetenschappelijke artikelen worden niet meer op papier geraadpleegd, maar in een digitale omgeving. Een omgeving die overigens meer te bieden heeft dan enkel het artikel en de inhoud daarvan. Door de verrijking met metadata zijn archieven online makkelijk te doorzoeken en de omgeving biedt functionaliteiten die inzicht geven in het aantal downloads en raadplegingen van een artikel. De verrijking van deze content met metadata zorgt voor een betere doorzoekbaarheid van het gehele archief en dat opent op grote schaal nieuwe deuren voor onderzoekers.
Tijdens dit project digitaliseerden we niet alleen het wetenschappelijke werk van Jacobus Henricus Van ’t Hoff, maar ook het wetenschappelijke werk van collega-wetenschappers Adriaan Daniël Fokker, W. H. Keesom, Antoine Pannekoek en F.A.F.C Went. Alhoewel de archieven nog niet digitaal te raadplegen zijn ligt dit in de toekomst wel op de planning. Houdt de website van Museum Boerhaave in de gaten om als eerste deze archieven te bekijken!