Ontdek de voordelen van een digitaal politiearchief

24 november 2020

Dossier 071 is een nieuw initiatief van Erfgoed Leiden en Omstreken om de politiearchieven uit de oorlogsjaren digitaal toegankelijk te maken. Deze archieven zijn een belangrijke bron voor de reconstructie van gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Leiden. Uiteindelijk zal duidelijk worden wat dagelijks waar gebeurde in de stad en door wie.

Nog nauwelijks onderzocht

De Leidse politiearchieven bestaan uit dag- en nachtrapporten en dossiers met proces-verbalen. Hiervan zijn voornamelijk de niet opgeloste zaken nog voor een deel aanwezig in Leiden. De delen met de geïdentificeerde daders zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie en de Duitse autoriteiten. Dit is met de intentie tot het overgaan van vervolging van de daders.

“Samen met het publiek willen we deze geschiedenis voor de jongere generatie makkelijk toegankelijk maken.” Ariela Netiv, Directeur Erfgoed Leiden.

Er is tot nu toe nauwelijks onderzoek gedaan naar de achtergebleven dossiers. De archieven hebben lang in het depot gelegen waar de informatie niet openbaar beschikbaar was. Dit wordt met het dossiers digitaliseren aanzienlijk eenvoudiger wordt gemaakt. Zo kunnen
er gemakkelijker verbanden worden gelegd. Daarnaast is de informatie sneller en locatie onafhankelijk beschikbaar voor geïnteresseerden.

Er staan al enkele bijzondere gebeurtenissen uit 1940 op de website voor dossiers 071.

Voordeel digitaal archief

Het voordeel van een digitaal archief is dus duidelijk voor Erfgoed Leiden: de politiearchieven toegankelijk maken voor het publiek en onderzoek. Omdat de komende jaren de ooggetuigen weg zullen vallen, is het belangrijk dat het verhaal van de oorlog niet verloren gaat en de herinneringen bewaard blijven. Erfgoed Leiden maakt gebruik van een crowdsourcing project. Bij dit project voeren vrijwilligers de geschreven meldingen uit de rapporten en dossiers in een database. Vervolgens worden de tijden, plaatsen en personen op de digitale plattegrond van Leiden gezet.

Meer informatie over digitaliseren van archief kunt u hier vinden.

Lees ook