ZB vult digitale depot aan met negatieven

17 november 2020

ZB| Bibliotheek van Zeeland laat haar zwart-wit film-based negatieven digitaliseren bij GMS. Een bijzondere collectie, die na het proces op de website van de bibliotheek te zien is.

Over ZB| Bibliotheek van Zeeland

ZB| Bibliotheek van Zeeland is de grootste culturele instelling in Zeeland. Ze fungeert als bron voor openbare en wetenschappelijke informatie voor Zeeland en vervult de taak van Provinciale Bibliotheekcentrale voor bibliotheken en instellingen.

ZB heeft verschillende bijzondere collecties in het bezit met onder andere de uitgebreide Beeldbank Zeeland en Kranten– en Tijdschriftenbank Zeeland, die tientallen periodieken bevatten. Een groot gedeelte van de collecties stelt ZB al digitaal beschikbaar, maar nog niet alles is digitaal vereeuwigd.

Over het project

De snelle ontwikkelingen in de digitale fotografie hebben ervoor gezorgd dat de overgang van film gebaseerde fotografie naar digitale camera’s met geheugenchips en harde schijven buitengewoon snel is gegaan. Desalniettemin bevatten de ‘oudere’ negatieven vaak nog waardevolle beelden, die bewaard moeten blijven en makkelijk toegankelijk dienen te worden gemaakt.

ZB laat dan ook haar zwart-wit film gebaseerde strooknegatieven digitaliseren bij GMS. Dit is een nauwkeurkeurig proces, waardoor het nog enige tijd duurt voordat de gehele collectie toegankelijk is voor alle geïnteresseerden. De collectie wordt na het digitaliseren op de website van Beeldbank Zeeland van ZB. Het gaat hier om een collectie persfoto’s door enkele jaren heen.

Bibliotheek van Zeeland       Bibliotheek van Zeeland

Bron: ‘ZB| Bibliotheek van Zeeland’

Lees ook