Een digitale ‘doorvaart’ aan de Geul van Gemeente Valkenburg

6 april 2018

Na het digitaliseren van de bouwvergunningen wordt het voor Gemeente Valkenburg tijd om ook haar milieudossiers te digitaliseren.

De geschiedenis van Valkenburg

Op 15 februari 1041 is de eerste schriftelijke vermelding van Valkenburg geschreven. Het bevat een oorkonde van de Duitse koning Hendrik III die vier dorpen schonk aan zijn nicht. Het gaat hierbij om de dorpen Epen, Vaals, Herve en Falchenberg. Historici beweren dat met het laatste dorp het Oud-Valkenburg wordt bedoeld.

De geschiedenis van Valkenburg wordt gekenmerkt door veroveringen en belegeringen. In 1672 hebben er veel vernietigen plaatsgevonden, slechts twee stadspoorten en een deel van de stadswallen hebben de vernietigingen overleefd. Hierdoor werd de stad niet meer gezien als vestingstad, maar bleef het wel belangrijk in bestuurlijk opzicht.

Het toerisme ontwikkelde zich in de 19e eeuw als een nieuwe bron van inkomsten. De kleine hoeveelheid hotels breidde zich al snel uit. Daarnaast werd in 1853 een spoorlijn aangelegd en zorgde het station in de stad voor groeiend toerisme. Ondertussen is de stad uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio.

De milieudossiers

De milieudossiers bestaan zowel uit documenten als uit tekeningen. In totaliteit bevat het project ruim 100.000 scans. De dossiers zijn vooraf geschoond en in categorieën ingedeeld. De categorieën zijn in overleg met Gemeente Valkenburg samengesteld. De digitale bestanden worden uiteindelijk geïmporteerd in het DMS van de gemeente.

Lees ook