Japanse tekeningen digitaal van Nationaal Museum van Wereldculturen

2 juli 2018

Na het digitaliseren van divers beeldmateriaal, is het tijd voor GMS om Japanse tekeningen te digitaliseren voor Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen.

Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Het Nationaal Museum van Wereldculturen beheert de collectie die afkomstig is van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrikamuseum. Deze drie musea tonen de gezamenlijke (rijks)collectie etnografica.

Fotocollectie Wereldculturen

De collectie in beheer van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen bestaat uit ca. 450.000 voorwerpen, ca. 260.000 fotografische beelden en ca. 350.000 documentair beeldmateriaal. De collectie omvat onder andere voorwerpen afkomstig uit Noord-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten, Japan, China en Australië.

Japanse tekeningen

Eerder dit jaar heeft GMS duizenden stereodia’s, lichtbeelden en tekeningen gedigitaliseerd voor Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Een vervolg is het digitaliseren van duizenden Japanse tekeningen uit de unieke Lieftinck-collectie van Museum Volkenkunde. De reden om de tekeningen nu te digitaliseren, is omdat deze verwerving in het verleden tot stand is gekomen met steun van Vereniging Rembrandt. In ruil voor deze steun is bepaald dat de verworven collectie zichtbaar moet zijn. Met het digitaliseren van deze enorme verzameling tekeningen kan Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen aan deze bepaling voldoen.

Lees ook