Maand van de Geschiedenis: 450 jaar Nederland!

5 oktober 2022

Het is oktober, ofwel de maand van de geschiedenis. Een goed moment om terug te blikken naar de geboorte van Nederland, dit jaar 450 jaar geleden! Met de inname van Den Briel en de Statenvergadering in Dordrecht als markeringspunten is 1572 het begin van de opstand. Hoe wordt het dit jaar herdacht?

Veel erfgoedinstellingen slaan de handen in een om gezamenlijk aandacht te besteden aan het geboortejaar van Nederland. Zo zijn onder andere het Hof van Nederland, Westfries Museum, MuZEEum Vlissingen en Streekarchief Midden-Holland aangesloten bij dit project. Het Dordrechts Museum heeft hierbij een tentoonstelling gecreëerd die op meer dan 25 locaties in het land te zien is. In oktober is deze te zien in de studiezaal van het Waterlands Archief.

Ook in Alkmaar zal dit weekend, zaterdag 8 oktober, gevierd worden dat de geuzen in de stad kwamen. Diederik Sonoy, gouverneur van het Noorderkwartier, had plannen de stad in te nemen, desnoods met geweld. Hij voerde een krijgslist uit waardoor het leek alsof er een groot leger voor de poorten lag. De stad gaf zich hierop vredig over. Toch kent deze stad ook de schaduwzijden van het geboortejaar; zes franciscanen werden door de geuzentroepen zonder proces opgehangen en ook het clarissenklooster werd in 1572 afgebroken door de geuzen.

GMS heeft onlangs een collectie van het Westfries Archief gedigitaliseerd over de geboorte van Nederland. Zij zullen van 15 oktober tot en met 1 november een reizende tentoonstelling houden om de geboorte van Nederland onder de aandacht te brengen. Hierbij wordt aandacht geschonken aan de rol van Westfriese steden en plaatsen in de opstand. Bovendien zijn digitaal bronnen in te zien die een uniek beeld geven in deze periode. Zo is er een lijst aanwezig waarop de namen van gevluchte mensen uit Medemblik te vinden zijn. Zij waren niet langer veilig door de opstandelingen die in juni 1572 aanvielen. Ook heeft het Westfries Archief een unieke bron van Willem van Oranje tot haar beschikking, waarin hij het paalkistrecht schenkt aan Enkhuizen als beloning voor hun opstand tegen de Spanjaarden.

De komende tijd vinden nog veel meer evenementen plaats om het geboortejaar van Nederland te herdenken. Deze evenementen zijn op de website van www.geboortevannederland.nl te vinden.

Lees ook