Bijzondere bouwplannen van alle Limburgse mijnzetels

13 oktober 2020

De Belgisch-Limburgse Erfgoedcel Mijn-Erfgoed is het omvangrijk archief van het Mijnmuseum te Beringen aan het digitaliseren bij GMS. Het betreft bouwplannen van zes Limburgse mijnzetels. Voor dit bijzondere project wordt de baanbrekende 150 megapixel camera gebruikt.

Digitalisering met 150 miljoen pixel camera

De komende maanden digitaliseert GMS de belangrijkste plannen conform de hoogst haalbare kwaliteit met dé 150 miljoen pixel camera. Deze unieke camera digitaliseert deze enorme bouwplannen zoals geen andere camera kan! Dit levert haarscherpe en levendige beelden op.

Divers en bijzonder archief

Het archief is heel omvangrijk en divers. Het betreft ongeveer 250.000 bijzondere plannen. Het gaat niet alleen om de bouwplannen van de industriële gebouwen zelf, maar ook om de woningen en de sociale infrastructuur. Zo vond men zelfs een tekening van een windhaan van een kerk tussen het archief!

“Het is op het vlak van erfgoed een interessant project voor heel Vlaanderen en zelfs voor de Euregio. Door de plannen te digitaliseren en ontsluiten, kan iedereen ze gemakkelijker raadplegen. De plannen zijn bijvoorbeeld interessant voor wie een mijnwoning wil verbouwen”, aldus Katleen Vandenbranden, medewerkester bij erfgoedcel Mijn-Erfgoed.

Eind dit jaar zullen de eerste resultaten raadpleegbaar zijn.

Motivatie achter de digitalisering

Erfgoedcel Mijn-Erfgoed wil cultureel erfgoed in kaart brengen en helpen bewaren. Bovendien worden middels digitalisering de archieven toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. Zo ook met dit bijzondere project, want de vaak kwetsbare originele bouwplannen zijn minder geschikt voor raadpleging.

“Het zijn letterlijk schatten op zolder”, lacht Katleen Vandenbranden. “Het is een uniek archief met de bouwplannen van de zes mijnzetels in Limburg. Bij elke map die ik open, ontdek ik weer nieuwe pareltjes.”

Lees ook