Onze plannen in 2023

13 januari 2023

Onlangs is het nieuwe jaar gestart. Het moment om nieuwe plannen door te voeren en onze agenda voor het komende jaar door te kijken. Ook in 2023 staat er bij GMS weer het nodige op het programma. Benieuwd wat?

Groei. Dat is kortweg wat we bij GMS willen in 2023. Groei op meerdere vlakken. Groei in mooie en specifieke klantoplossingen, in innovatie, in bedrijfsomvang en in medewerkers. Dat lichten we graag hieronder toe.

Nieuwe projecten

Dit jaar starten we met een aantal hele mooie projecten. Digitaliseringsprojecten van onder andere Meemoo, Provincie Noord-Brabant, Westfries Archief en Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), staan op het programma. Daarnaast starten we met de uitvoering meerdere Metamorfoze projecten waaronder opdrachten voor RHC Limburg, Literatuur Museum en Huis van het Boek. We lichten graag wat projecten voor u uit:

Een bijzonder project is het project van meemoo. Binnenkort starten we met de digitalisering van de Vlaamse Topstukken. Een mooi project, wat we samen met meemoo uitvoeren. Bij dit project gaat het om zeer diverse stukken: boeken, boekbanden, manuscripten, registers, partituren, brieven enzovoorts die dateren van de elfde tot en met de twintigste eeuw. De apparatuur die we hiervoor gebruiken is op maat gemaakt voor dit project en is mobiel om ook op klantlocatie in België te kunnen fotograferen. De digitalisering zal overeenkomstig strenge richtlijnen gebeuren, zodat we een zeer hoogwaardig eindresultaat kunnen afleveren.

Naast de topstukken gaan we ook verder met het digitaliseren van glasplaten in opdracht van meemoo. Hier zullen we het komende jaar grote stappen in gaan maken. Tijdens dit project gebruiken we ook een specifieke methode om hoogwaarde digitale reproducties te maken van de glasplaten. Zo ontstoffen we de glasplaten met een zachte borstel en leggen ze vervolgens op een doorzichtig oppervlak, met een lichtbron eronder en soms ook erboven. Een camera staat loodrecht op het project gericht. En dan wordt een opname in hoge resolutie gemaakt.

Ook gaan we dit jaar grote digitaliseringsstappen zetten met onder andere Provincie Noord-Brabant. Waarbij we verder gaan met het digitaliseren van maar liefst 1.100 meter (bodem)archieven.  Het archief van PNB kent diverse materiaalsoorten: van losse documenten tot banden tot kwetsbare archiefstukken. Vandaar dat wij ook verschillende apparatuur in zetten tijdens dit project om in te spelen op deze diversiteit.

Geautomatiseerde classificatie van data is ook dit jaar een doorlopend proces van verfijning. Daarmee kunnen we onder meer personeels-, medische-, bouw-, en technische archieven inzichtelijk maken voor de eindgebruiker. We zien dat hier de afgelopen jaren meer vraag naar is. Zo classificeerden we onlangs data voor  onder andere GGD Utrecht, Lyondell en Dienst Dommelvallei. In het komende jaar hopen we deze dienst te kunnen uitbreiden en verfijnen.

Andere ontwikkelingen in onze organisatie vinden plaats binnen Livetrace (ons track en trace systeem). Hier wordt hard gewerkt aan een aantal mooie updates. Deze zullen leiden tot verfijning en uitbreiding van Livetrace. Wordt vervolgd.

In de afgelopen jaren zijn we ons ook steeds meer gaan oriënteren in het buitenland. Onze missie om ook in het buitenland een footprint te zetten, heeft geleid tot uitbreiding van ons team. Per 1 januari zal onze International Salesmanager dit actief oppakken. Met het oog op de groei die wij dit jaar willen bereiken, zoeken wij naar nieuwe collega’s die ons willen helpen deze groei te realiseren. Denk hierbij aan functies als: operators, developers, marketeers, projectmanagers en commerciële mensen. (Zie vacatures voor meer informatie)

We hebben weer een aantal van onze plannen voor het komende jaar met u gedeeld. We zien er erg naar uit om deze in het komende jaar te verwezenlijken. We hopen op een voorspoedig jaar voor al onze relaties en nog veel mooie samenwerkingen! Laten we dit jaar samen uw archieven toegankelijk maken!

Lees ook