Weer een aantal heerlijkheidsarchieven van Regionaal Archief Tilburg online!

16 november 2022

Onlangs digitaliseerden wij de heerlijkheidsarchieven van ’s Gravenmoer, Hilvarenbeek, Loon op Zand en Tilburg. Deze collectie is opgeslagen bij Regionaal Archief Tilburg en tegenwoordig ook online te vinden! Wat zijn heerlijkheidsarchieven?

Een heerlijkheid is een rechtsgebied dat in leen is gegeven aan een adellijke heer. Dus een heerlijkheidsarchief bevat informatie over het eigendom van de heerlijkheid, en het reilen en zeilen er van. Een onderdeel dat voor de geschiedenis van een plaats belangrijk kan zijn, zijn de cijnsboeken. Een heer had het eigendom van alle grond in de heerlijkheid. Natuurlijk was die grond voor een groot deel in bezit van de inwoners, maar die moesten daar dan een gebruiksvergoeding voor betalen, een cijns. Vandaar dat de cijnsboeken een goed overzicht geven van de bewoners in de heerlijkheid.

Bovendien bevatten de archieven ook oorkonden, charters, rekeningen en diverse aanstellingsakten. In die akten werden schepenen en andere functionarissen door de heer van de heerlijkheid benoemd. Zij mochten toezicht houden over diverse rechten zoals het jachtrecht, molenrecht, visrecht en windrecht. Daarnaast konden zij fungeren als plaatsvervanger van de heer bij het spreken van recht en opsporen van misdadigers.

Kortom dus een zeer waardevol archief wat een kijkje geeft in de geschiedenis van ons land. We vinden het, net als Regionaal Archief Tilburg, fijn om op deze wijze weer een mooi stuk geschiedenis te ontsluiten! Bent u benieuwd naar het archief. Kijk dan verder via de onderstaande links.

770 – Heerlijkheid Hilvarenbeek
956 – Heerlijkheid ’s Gravenmoer
982 – Heerlijkheid Loon op Zand
2 – heerlijkheid Tilburg en Goirle

Lees ook