Digitalisering in de zorg; de 4 doorslaggevende redenen om hiervoor te kiezen

LianneDoor: Lianne Groenendijk op 23 februari 2016

De digitalisering heeft een vaste plek veroverd in het dagelijkse leven, ook als het om de zorgbranche gaat. ‘Healthcare’ is niet voor niets een van de meest gezochte onderwerpen in Google. Daarnaast gebruiken artsen het internet vaak als informatiebron voor professionele doeleinden. Ondanks dat ‘digitaal’ en ‘menselijk’ twee uiterste van elkaar zijn, is de digitalisering tegenwoordig al bijna onmisbaar in de zorg. Maar waarom raken deze twee uiterste steeds nauwer aan elkaar verbonden? En om welke redenen leent de digitalisering zich zo uitstekend voor de zorgbranche? We leggen het u uit in dit artikel.

1. Veiligheid van patiëntgegevens

U kunt zich voorstellen dat een grote zorginstelling als een ziekenhuis enorm veel data heeft met betrekking tot patiëntgegevens. En juist op een plaats als het ziekenhuis is het van levensbelang dat deze gegevens niet verloren gaan. Medische gegevens van een patiënt zijn namelijk noodzakelijk op het moment dat de patiënt behandeld moet worden of vragen heeft over de gezondheid.

De digitalisering van alle fysieke documentatie fungeert onder andere als een back-up van alle informatie en creëert meer zekerheid over het voortdurende bestaan van de gegevens. Op deze manier blijven alle medische gegevens van personen te allen tijde binnen handbereik voor de zorginstelling. Bovendien kan deze informatie makkelijk gedeeld worden met andere medische locaties, bijvoorbeeld wanneer een patiënt in een ander ziekenhuis of medisch centrum wordt geholpen.

2. Tijdbesparing

Een van de grootste voordelen van digitalisering is de hoeveelheid efficiëntie die gecreëerd wordt. Het digitaliseren van grote aantallen informatie zorgt ervoor dat er een goed overzicht ontstaat. Opgevraagde informatie kan sneller worden teruggevonden en makkelijk worden gedeeld met anderen. Omdat medewerkers niet lang meer naar documenten te hoeven zoeken in een archief wordt veel tijd bespaard, en laat tijd nou net zo belangrijk zijn in de zorgbranche.

3. Kostenbesparing

Naast het feit dat er met digitalisering veel tijd wordt bespaard, worden er ook kosten bespaard. Kosten voor het kopiëren van documenten en de fysieke opslag van documenten verminderen namelijk. Met name in de zorgbranche is het belangrijk dat er kostenefficiënt moet worden gewerkt, zodat de zorg zo lang mogelijk betaalbaar blijft voor iedereen.

4. Informatie wordt toegankelijker

Het digitaliseren van fysieke documenten zorgt ervoor dat de aanwezige informatie toegankelijker wordt voor de belanghebbenden. Dit is niet alleen relevant voor de medewerkers van een zorginstelling, maar ook voor patiënten zelf. Wanneer de informatie digitaal beschikbaar is, kunnen bijvoorbeeld patiënten bepaalde medische informatie zelf opvragen zonder een fysieke locatie te hoeven bezoeken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van digitalisering in de zorgsector? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Lianne
Lianne Groenendijk Lianne is als accountmanager onder andere verantwoordelijk voor het afleggen van klantbezoeken en het onderhouden van klantrelaties. Zij staat u deskundig te woord over het digitaliseren van uw archief.

Plaats een reactie

Lees ook