Voordelen van een digitale leeromgeving

CeesDoor: Cees Groenendijk op 29 maart 2019

Een digitale leeromgeving levert voordelen voor meerdere partijen. In onze blog bespreken wij deze voordelen en adviseren wij in de aanpak van het digitaliseren van oude, historische archieven van universiteiten en scholen.

Digitaal vaardig

De wereld is steeds meer gedigitaliseerd. Nederland is koploper op het gebied van digitalisering. Hierdoor worden vaardigheden op digitaal gebied steeds belangrijker in de huidige maatschappij. Door kinderen al op jonge leeftijd te leren omgaan met een digitale leeromgeving, worden deze digitale vaardigheden al op jonge leeftijd ontwikkeld.

Ook op het hoger onderwijs is dit van belang. Wanneer de studenten eenmaal zijn afgestudeerd dienen zij de benodigde digitale vaardigheden te bezitten om effectief te kunnen zijn op de arbeidsmarkt.

Gepersonaliseerd leren

Digitaal leermateriaal heeft een groot effect op het flexibiliseren van het onderwijs. Een belangrijk voordeel is dat digitaal lesmateriaal op de individuele leerling kan worden afgestemd; gepersonaliseerd leren.

Digitaliseren biedt universiteiten tevens kansen om (onderdelen) als afstandsonderwijs aan te bieden. Dit biedt kansen voor werkende studenten en voor specifieke groepen studenten, zoals topsporters.

Waardevolle informatie digitaal beschikbaar voor de wetenschap

Op universiteiten worden vaak historische archieven met waardevolle informatie voor de wetenschap bewaard. Archieven en documentatie die de bakermat voor de huidige maatschappij vormen. Als dit materiaal digitaal beschikbaar is, vergroot dit de toegankelijkheid van deze kennis enorm. Dit is uiteraard groots voor (internationale) wetenschappers.
Tevens hoeft het historische materiaal niet meer fysiek gehanteerd te worden, waardoor fysieke schade aanzienlijk wordt voorkomen.

Digitalisering van oude archieven van universiteiten en scholen

Digitalisering voor universiteiten en scholen kan echter nog een hele klus zijn. Vaak zijn de archieven oud en kwetsbaar en hebben de archieven historische waarde, waardoor het materiaal met grote voorzichtigheid dient te worden gehanteerd. Daarnaast dient het materiaal op correcte wijze te worden gedigitaliseerd. Als dit incorrect wordt gedaan, kan het materiaal beschadigd raken en kan er informatie verloren gaan. Bij dit soort archieven is het dus van belang dat u voor de juiste digitaliseringspartij kiest.

Cees
Cees Groenendijk Cees als relatiebeheerder actief in beheren van onze relaties, met name in het werkveld van de culturele erfgoed instellingen.

Plaats een reactie

Lees ook