Historische Verenigingen opgelet!

29 maart 2022

In 2019 namen Rozet en Erfgoed Gelderland het initiatief om Historische Verenigingen te ondersteunen bij het digitaliseren en publiceren van hun periodiek. Dit jaar hoopt het traject af te lopen. De uitgelezen kans voor Historische Verenigingen om juist nu de periodieken te digitaliseren.

Erfgoed Gelderland en Rozet ondersteunen verenigingen bij het digitaliseringsproces. Zo begeleiden ze de aanvraag en het digitaliseringsproces en nemen ze de digitale bestanden in de catalogus van Rozet op om het digitaal beschikbaar te maken voor een groot publiek. Erfgoed Gelderland zegt hierover: ‘Deze periodieken worden onder de leden verspreid, maar zijn zelden voor een groter publiek toegankelijk. Zonde, dacht de Provincie Gelderland. Deze verhalen zijn voor veel mensen juist zeer relevant. Ze verhalen immers over de geschiedenis van de eigen omgeving.’

Daarnaast, voor de digitalisering van de periodieken heeft de provincie subsidies beschikbaar gesteld, die het professioneel digitaliseren behapbaar maken. Gelukkig, want bij zulk waardevol archief is de hoge kwaliteit die professionele organisaties kunnen bieden zeker gewenst!

In de afgelopen jaren zijn verschillende verenigingen al digitaal gegaan. Onder andere Vereniging Oud-Scherpenzeel, Oudheidkundige Vereniging Groenlo en Historische kring Eibergen waagden de stap en lieten hun periodieken digitaliseren. De Historische Verenigingen werkten samen met GMS om de digitalisering te realiseren.

In 2022 is er nog ruimte voor een aantal verenigingen om hun tijdschrift te laten digitaliseren. Is uw vereniging hierin geïnteresseerd, of heeft u vragen over het traject? Neem dan contact op met Tim Stapel.

Lees ook