Terugblik: 2023 een jaar van innovatie voor GMS!

9 januari 2024

Aan het begin van dit nieuwe jaar willen we samen met u terugblikken op 2023. Hoe is het afgelopen jaar verlopen? Het afgelopen jaar heeft GMS namelijk opnieuw grenzen verlegd in de wereld van digitalisering en cultureel erfgoed. Met de introductie van de geavanceerde digitaliseringsapparatuur, de 'MANTIS BR v02', en de investering in een tweede 150 megapixel camera, heeft GMS indrukwekkende stappen gezet in het behoud van kwetsbare archiefstukken! Benieuwd? Lees verder!

De MANTIS BR v.02, ontworpen door GMS zelf, maakte zijn debuut in 2023 en heeft dit jaar bijzondere projecten mogelijk gemaakt. Deze innovatieve digitaliseringsunit biedt de mogelijkheid
om archiefstukken te digitaliseren met een hoek, wat van onschatbare waarde is bij het vastleggen van zeer kwetsbare banden. Een opmerkelijk project waarbij we digitaliseerden met behulp van de MANTIS, was het digitaliseren van 40 Vlaamse Topstukken voor Meemoo. Met eeuwenoude banden vereiste dit project uiterste zorgvuldigheid, en de MANTIS bleek de ideale keuze om dit op een veilige manier te verwerken.

De investering in een tweede 150 megapixel camera was een antwoord op de groeiende vraag naar hoogwaardige digitaliseringsdiensten. Deze unieke camera met een groot opnamevlak van 120 x 90 cm maakt het mogelijk om formaten tot en met A0 te digitaliseren met een resolutie van 300 PPI. De camera volgt de hoogste kwaliteitsstandaarden, zoals Metamorfoze en FADGI, en wordt voornamelijk ingezet voor het digitaliseren van grootformaten zoals prenten, affiches, (bouw)tekeningen en kranten.

Bovendien stond duurzaamheid in het afgelopen jaar ook hoog op de agenda, en de aanschaf van een pcm- koelingssysteem heeft geleid tot een indrukwekkende energie-efficiëntieverbetering van 90% voor de infrastructuur van GMS. Een goede investering dus, die smaakt naar meer! Ook in het komende jaar liggen er weer plannen voor de verduurzaming van GMS. Daarover later meer…

In de interne organisatie van GMS hebben het afgelopen jaar veranderingen plaatsgevonden, waaronder het afscheid van enkele collega’s en de verwelkoming van nieuwe teamleden. Bovendien heeft in 2023 onze oprichter, Cees Groenendijk, zijn officiële afscheid aangekondigd om van een welverdiend pensioen te gaan genieten. In 1982 begon hij te midden van een economische crisis met het microverfilmen van archieven voor diverse bedrijven en organisaties. Dit bracht een digitaliseringsrevolutie op gang! In de navolgende jaren gingen tientallen organisaties over van analoge naar digitale archivering. Dit zorgde dat GMS haar activiteiten kon uitbreiden naar scanning, wat op den duur de vervanger werd van microverfilmen. Cees speelde een grote rol in deze transitie. Kortom, GMS veranderde van eenmanszaak naar een toonaangevende speler in de digitaliseringsmarkt!

Cees kijkt met veel plezier terug op zijn werkzame periode bij GMS; ‘Dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken, is het mooiste wat er is. In de loop decennia heb ik veel mensen zien komen en gaan. De waardevolle contacten die ik heb opgebouwd zijn me zeer dierbaar en zal ik niet snel vergeten. De gastvrijheid waarmee ik verwelkomd werd bij mijn contacten heb ik altijd enorm gewaardeerd. Na jarenlange inzet voor het digitaliseren van alle archieven, heb ik nu eindelijk tijd om me te verdiepen in mijn eigen familiegeschiedenis; daar zie ik erg naar uit!’

Alhoewel GMS groeide, verloor Cees het persoonlijke nooit uit het oog. Zowel bij onze collega’s als opdrachtgevers staat Cees bekend als een onderhoudend en warm persoon, met veel belangstelling voor de persoon achter de functie en passie voor zijn vak. In het afscheidsboek, voor hem opgesteld, is te zien dat dit gezien en gewaardeerd werd door zijn contacten. Alhoewel we Cees zijn pensioen van harte gunnen, gaan we dit in hem missen. We hopen zijn levenswerk met dezelfde passie voort te zetten!

Het team van GMS wil alle samenwerkingspartners, contacten, en betrokkenen bedanken voor een vruchtbare samenwerking in 2023 en kijkt enthousiast uit naar een voorspoedig 2024 vol nieuwe projecten en uitdagingen.

Lees ook