Terugblik 2022!

4 januari 2023

We staan alweer aan het begin van 2023. Tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. Wat hebben we samen allemaal gedaan?

Het afgelopen jaar is voor GMS een roerig jaar geweest. Niet alleen door de wisseling en komst van een aantal collega’s, maar ook merkte we weer een opleving in de markt. Waar eerdere jaren in het teken van de coronacrisis stond, werd er dit jaar weer volop geïnvesteerd in de duurzame digitalisering van archiefcollecties. We zijn aan de slag gegaan met uitgestelde projecten en begonnen met de digitalisering van nieuwe projecten. Vanwege deze drukte hebben we geïnvesteerd in nieuwe apparatuur, zodat onze digitaliseringscapaciteit drastisch is vergroot.

Ook dit jaar zijn er weer veel  ‘pareltjes’  gedigitaliseerd. We denken aan het felicitatieregister van Abraham Kuyper wat we begin dit jaar digitaliseerden. Een mooi versierde album uit 1907 opgesteld vanwege de zeventigste verjaardag van Kuyper. Ook hebben we voor Koninklijke Verzamelingen brievenboeken van Koningin Wilhelmina gedigitaliseerd. Daarnaast, het Hofje van Aerden liet dit jaar ook tientallen archiefstukken digitaliseren die de geschiedenis van het Hofje beschrijven. Dit Hofje werd 250 jaar geleden opgericht als woonplaats voor armlastige dames en wordt nog altijd bewoond! Dit jaar vierden zij het 250-jarige jubileum met de uitgave van een nieuw boek die bij de bijzondere geschiedenis van het Hofje stil staat!

Ook hebben we dit jaar veel metamorfoze projecten uitgevoerd. Onder andere voor Stichting Omroep Muziek, Huis van het Boek en Universititeitsbibliotheek Leiden. Als we de collectie van Universiteitsbibliotheek Leiden even uitlichten; we digitaliseren momenteel hun collectie van de Bibliotheca Thysiana. Wist u dat dit de enige bibliotheek van Nederland uit de 17de eeuw is, die in zijn oorspronkelijke behuizing bewaard is gebleven? De bibliotheek dateert uit 1653. De archieven die we digitaliseren geven een kijkje in de historie van de bibliotheek, en dat vanaf het moment van de stichting. Bovendien bevat de collectie een grote hoeveelheid zeventiende-eeuwse afschriften van (wetenschappelijke) traktaten die nergens anders bekend zijn; waaronder een van René Descartes!

Ook binnen GMS is het een en ander veranderd. We hebben geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Bovendien is ons Development Team flink uitgebreid, waardoor we flinke stappen hebben gemaakt in specifieke klantoplossingen. Daarnaast hebben we binnen Livetrace de registratieservice (van metadata) als nieuwe module beschikbaar gesteld! Op dit moment wordt er hard gewerkt aan updates die we het komende jaar lanceren!

In het afgelopen jaar constateerden we een toename in de vraag naar documenten, dit in het kader van de Wet Openbaar Bestuur (WOB). Met ons scanning-on-demand abonnement hebben we veel organisaties kunnen ondersteunen met het optimaliseren van hun dienstverlening! Houd onze website de komende weken goed in de gaten om hier meer over te weten te komen…

Al met al een prachtig, maar ook druk jaar! We willen onze relaties hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en contacten die we dit jaar hebben gehad! We hopen u komend jaar weer van dienst te zijn! Binnenkort delen we onze plannen voor het komend jaar.

 

Lees ook